Bel direct voor een afspraak

Tel. 020 - 88 96 484

Monique Schrama Praktijkassistent

Bel mij terug

Gemiddelde beoordeling van onze clienten:

(Op basis van 9 beoordelingen)
4 out of 5

Wat clienten over ons zeggen:

" Ik heb geleerd mijn innerlijke kompas te ontdekken en het te voelen en uiteindelijk er op te vertrouwen. "
4 out of 5
" Toen ik mijn therapie begon was ik zó de weg kwijt, maar vooral zó ver verwijderd van mijzelf. "
4 out of 5

Menu

Hendrik’s verhaal

Schaamte, angst, ontkenning

Achteraf vertelt hij ons dat het met schaamte te maken had, met angst zijn baan te verliezen en ook wel met ongeloof. Hendrik had nooit verwacht dat hij thuis zou komen te zitten. Hij had ook geen idee wat hij nu moest doen: “Overleg met zijn baas? Even niet werken? Juist wel? En hoe zit het dan met de kosten?” We hebben hem de mogelijkheden voorgelegd. Om te beginnen zou er overlegd moeten worden met zijn leidinggevende of bedrijfsarts. Dat is belangrijk, daarbij moet hij weten of de organisatie hiervoor budget beschikbaar heeft.

Samen aan Hendrik werken

Omdat Hendrik dat fijn vond, ging een van onze psychologen mee naar het gesprek met Hendrik’s bedrijfsarts. Daar viel de grootste last van Hendriks schouders. De bedrijfsarts gaf aan dat het vaker voorkomt, dat de organisatie reïntegratieprogramma’s vergoed en dat ze graag mee wilden werken aan een goed herstel. Toen kenden we die organisatie nog niet, dus dit was voor ons tevens een kennismaking met de manier van werken en begeleiden vanuit het bedrijf (inmiddels zijn ze vaste klant van ACT Together).

Begin en het lucht meteen op

Hendrik leefde op toen hij aan de slag kon. Met de zes stappen van Take ACTion @ work had hij overzicht over het programma en het verloop. De sessies waren niet altijd even makkelijk, Hendrik had moeite bepaalde ideeën los te laten en had torenhoge verwachtingen van zichzelf. Daarbij was hij overdreven streng voor zichzelf en zorgelijk over de verantwoordelijkheid die hij draagt voor zijn (jonge) gezin. Mindfulness hielp hem milder voor zichzelf te zijn en de zin van de onzin te onderscheiden.

Weer waarde vinden

Maar vooral: Hendrik was kwijtgeraakt waar hij het ook alweer allemaal voor deed. Hij was een machientje geworden. Op zijn werk, maar ook thuis. Hij voelde zijn leven als een optocht van ‘moetjes’ waar hij schijnbaar nergens een keuze in had. Toen ik hem vroeg wat hij dan belangrijk en waardevol in zijn leven vond, raakte hij echt even in paniek. Maar hij werd ook wakker. En enthousiast. Alsof hij het weer ‘mocht’: voor zichzelf denken.

Inzicht en actie

Met het programma kreeg Hendrik inzicht in de dingen die hij belangrijk vindt én het gedrag en de gedachtenpatronen die hem in de weg zitten. Maar het belangrijkste: we gingen met dat inzicht aan de slag. Hij probeerde nieuw gedrag uit, kwam er achter hoe mensen reageren en kon zo, op een rustige en veilige manier uitvinden wat voor hem het fijnste is. Omdat we alles in goed overleg met zijn werkgever regelden, kon Hendrik vrij snel weer (deels) aan het werk. Dat is belangrijk voor het herstel; je kunt een klacht niet in isolement behandelen.

Gezond weer verder

Bij afsluiten van het programma was Hendrik klachtenvrij. Hij kan bij zichzelf de signalen goed herkennen als het weer mis zou gaan –en hij weet wat hij dan kan doen.

Onze behandelaren zijn aangesloten bij: